Vizita de studii la Institutul de Studii Superioare Masaryk al Universității Tehnice Cehe din Praga

Vizită de studiu cu scopul de a descoperi exemple de bune practici, organizată pentru reprezentanții Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova, a avut loc în cadrul proiectului ,,Transferul de experiență în materie de planificare a dezvoltării și reînnoirii urbane în Moldova”.

În perioada 4-8 decembrie 2023, un grup de studenți și profesori de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, au realizat o vizită de studii la Praga pentru a vedea exemple de bune practici. Proiectul pentru parteneri în cadrul ajutorului extern al Republicii Cehe a fost pregătit de către academicienii de la Institutul de Studii Superioare Masaryk al Universității Tehnice Cehe din Praga.

În cadrul proiectului de dezvoltare ,,Transferul de experiență în dezvoltarea urbană și planificarea reînnoirii în Moldova”, care este implementat în anul curent de către Institutul Masaryk de Studii Superioare al Universității Tehnice Cehe din Praga în cadrul ajutorului extern ceh finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, un grup de cei mai buni absolvenți ai cursului, care a fost organizat în septembrie 2023, în municipiul  Bălți, au venit la Praga. Patru studenți și două cadre universitare de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB) din Moldova au participat la o excursie de o săptămână pentru a vedea exemple de bune practici la Praga.

Programul a fost inaugurat de întâlnirea cu directoarea Institutului Masaryk de studii superioare ČVUT, Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. În timpul excursiei, grupului i s-a  pregătit un program bogat, în timpul căruia au vizitat o serie de obiective construite prin revitalizarea terenurilor industriale dezafectate din Praga, cum ar fi insula Rohanský ostrov, gara Smíchovské nádraží, dar și obiectivele din jurul zonei Palmovka, Arena Praga și altele.

În cadrul programului, grupul a vizitat Institutul de Planificare și Dezvoltare al Capitalei Praga, unde, printre altele a discutat cu Ing. arch. Jaromír Hainec, Ph.D., directorul Secției de Dezvoltare a orașului (s-a discutat despre  libertatea și posibilitățile de dezvoltare urbană),  sau organizația neguvernamentală non-profit Ekocentrum Koniklec (întâlnirea cu directoarea PhDr. D.Koucka), care abordează problema gestionării apelor pluviale în cadrul proiectului ,,Contăm pe apă”. Aici, grupul a fost informat nu numai despre noile tendințe în acest domeniu, ci și despre faptul că sectorul neguvernamental non-profit poate fi implicat activ în planificarea și dezvoltarea urbană, ceea ce nu este cu siguranță cazul în Moldova.

Bineînțeles, atenția s-a concentrat și asupra vizitei instalațiilor necesare bunei funcționări a orașului, cum ar fi Stația Centrală de Tratare a Apelor Uzate din Praga. În acest context, trebuie remarcat faptul că Bălți, un oraș de 100.000 de locuitori, nu dispune încă de o stație de epurare a apelor uzate, iar apele uzate netratate sunt deversate direct în cursurile de apă locale mai mici.

Următorul punct al vizitei a fost sediul central al societății EKOKOM, o companie care se ocupă cu organizarea colectării deșeurilor reciclate în Republica Cehă. Și în acest caz, participanții la curs au întâlnit soluții care sunt încă necunoscute în orașele lor, deoarece majoritatea orașelor din Moldova, inclusiv orașul Bălți, nu practică încă trierea sau reciclarea deșeurilor.

Pe o vreme adesea mai degrabă nefavorabilă, care a predominat toată săptămâna la Praga, programul de excursii a fost îndeplinit, iar grupul de studenți și profesori moldoveni a fost îmbogățit cu noi cunoștințe, experiențe și abordări pe care le vor transmite acum în activitățile lor de predare și studiu.

Proiectul ,,Transferul de experiență în dezvoltarea urbană și planificarea renovării în Moldova” se va încheia cu publicarea unui material didactic în limba română ,,Dezvoltarea urbană și planificarea renovării în condițiile economiei de tranziție”, care va fi distribuit în formă tipărită în principal profesorilor și studenților de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți și altor participanți la curs din rândul reprezentanților autorităților locale din Bălți, precum și altor părți interesate din regiunile învecinate.

Versiunea electronică va fi disponibilă pentru alte părți interesate pe site-ul web al proiectului de dezvoltare:

https://www.muvs.cvut.cz/moldavsko/

Distribuie acest articol